Do ryby pasują sałatki orzeźwiające i lekkie bez zbędnych dodatków typu ser, śmietana itp. Dlatego postanowiłam zastosować mało używany owoc w kuchni jak granat, który nada cierpkiego a zarazem słodkiego smaku. Granat uznawany jest jako afrodyzjak , gdyż ma właściwości korzystne na nasze samopoczucie, nastrój i zdrowie fizyczne. Owoc granatu skutecznie zwalcza choroby serca, układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała procesom starzenia się dzięki swoim właściwościom i dużej ilości niezbędnych witamin takich jak witamina C, niacyny, potas, błonnik, kwasy organiczne i białko. Podczas kupowania granatu trzeba sprawdzić jego ciężar, jeśli wyda Wam się lekki to wybierzcie najcięższy, wtedy możecie mieć pewność, że owoce są dojrzałe. I kolejna sprawa to skórka owocu powinna być gładka, bez zadrapań i skaleczeń, błyszcząca i cienka.
Składniki: (4 porcje)
- 1/4 główki sałaty lodowej
- rucola (mniej więcej tyle co sałaty lodowej)
- pół papryki czerwonej
- 1 pomidor
- pół pomarańczy
- połowa granatu
- natka z pietruszki
- 2 łyżki słonecznika
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie: Umyj sałatę lodową i rukolę, pomidora, paprykę, natkę z pietruszki. Następnie pokrój pomidora, paprykę i układaj w misce, zaczynając od sałaty lodowej, ruccoli, papryki, pomidora, pomarańczę, ziarenka granatu, natkę pietruszki i 2 łyżki słonecznika. Na koniec skrop oliwą, posól i popierz. Można lekko skropić z sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Sałatkę wymieszaj przed jedzeniem.
Smacznego !