Rozgrzewająca pomidorowa
Za nami koniec już pięknego lata, zaczyna się równie cudowna kolorowa jesień, idealna pora na rozgrzewające zupy czy kremy. W przyszłym roku obiecałam sobie, że w moim niewielkim ogródku wygospodaruje miejsce na własne pomidory, bo przecież zupa pomidorowa czy sosy są najlepsze ze świeżych dojrzewających w słońcu pomidorów. A tym czasem przygotowałam zupę z pomidorów zakupionych w sklepie, dodając odrobinę pomidorów z puszki i soku z pomarańczy.
Składniki:
- 3 pomidory
- puszka pomidorów pelati
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1,5 litra bulionu wołowego ( wcześniej przygotowany)
- mięso wołowe z bulionu
- pół szklanki soku z pomarańczy
- łyżka masła
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- sól
- koperek
- ryż
Przygotowanie: Sparz pomidory i obierz ze skórki, pokrój i podsmaż na maśle z pomidorami z puszki, aż zmiękną. Następnie wrzuć do blendera i rozdrobnij na jednolitą masę. Bulion wlej do garnka, dorzuć pomidory i gotuj ok. 15-20 min. Między czasie dodaj 1- 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z pomarańczy, odrobinę soli do smaku oraz kawałki mięsa wołowego z bulionu. Na koniec dodaj śmietanę i koperek. Na talerz nałóż ugotowany ryż i zalej zupą.
Smacznego !