Jeśli chodzi o nazwę tego sosu to jest na przemian stosowane nazewnictwo Ragu i Bolognese. Natomiast na całym świecie jest znane oczywiście jako Bolognese i myślę, że wiąże się to z miejscem pochodzenia tego sosu. Tradycja przygotowania tego sosu sięga, aż końca XIX wieku i nie ma jedynego tradycyjnego przepisu, ale co go wyróżnia to, że jest to sos mięsny, w którym głównie wykorzystuje się posiekane mięso wołowe, wieprzowe czy boczek, a pomidory są jedynie dodatkiem sosu.
A najważniejsza sprawa to, że nie podaje się go z makaronem spaghetti lecz najlepiej ze świeżym tagliatelle, gdyż kawałki mięsa idealnie przyklejają się w jego strukturę. Można również użyć makaronu o szerokim i płaskim kształcie jak pappardelle, fettuccine czy krótkich rurach rigatoni, penne. Myślę, że to nie będzie zbrodnią jak użyje się innego makaronu. Jak widzicie na zdjęciu ja użyłam makaronu bugatini bo taki akurat miałam w domu.
Sekretem idealnego sosu ragu jest długie i powolne gotowanie, co najmniej 2-4 godziny w zależności od ilości użytego mięsa.
Składniki:
- makaron (niestety nie miałam wyżej wymienionych makaronów w domu i użyłam bugatini) 350 g
- świeżo zmielone mięso wołowe 500 g
- marchewka
- seler
- cebula
- pomidory (z puszki lub świeże ) 250 g
- pół szklanki czerwonego wina
- oliwa
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie: Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, seler i podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj mięso wołowe, które smaż jak wszystkie soki z mięsa znikną i pojawi się złotawy kolor mięsa. Kolejno dodaj pół szklanki wina, pieprzu i oregano. Dodaj przetarte pomidory. Zmniejsz płytę tak, żeby sos nie gotował się tylko lekko „pyrkał” przez ok. 2 godziny co jakiś czas mieszając. Między czasie jak sos już będzie prawie gotowy nastaw wodę na makaron i jeśli uznasz, że ragu jest za gęste możesz dodać trochę wody spod makaronu. Na koniec dopraw solą bolognese, wymieszaj z makaronem i nałóż na talerz posypując startym parmezanem.
Smacznego !
1 comment
Bolognese Ragu i Carbonara to moje ulubione sosy
🙂