Radicchio con finocchio e arance
Przepis przywieziony prosto z Włoch, który bardzo mi zasmakował i nie mogłam się oprzeć żeby wrzucić go na mojego bloga. Jest to nic innego jak czerwona cykoria z koprem włoskim i pomarańczą, przystawka którą można śmiało zaliczyć do diety śródziemnomorskiej. Dzięki cykorii, która ma właściwości stymulujące spalanie tłuszczu oraz przyspiesza przemianę materii, można uznać ją jako naturalny preparat na odchudzanie. Ma posmak goryczy, która powoduje zwiększenie wytwarzania soków żołądkowych, stymulując przy tym ruchy żołądka oraz czynności trzustki.
Cykoria ma również wiele innych zastosowań na różne dolegliwości i jest stosowana jako lekarstwo na bezsenność, przeciw zaparciom, zapobiega starzeniu się skóry, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga w budowie kości i zębów. Dodając do tego koper włoski (finocchio) czyli inaczej fenkuł o specyficznym posmaku anyżu, działający leczniczo w zwalczaniu uporczywego kaszlu, obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu oraz korzystnie wpływając przy tym na układ nerwowy. Wykorzystując oba te warzywa w sałatce, są idealnym połączeniem rewelacyjnej bomby na odchudzanie.
Zwieńczeniem bogatych w źródła naturalnych witamin w cykorii i koprze włoskim, dodajemy soczystą pomarańczę, nadającą całej potrawie orzeźwienie i słodycz.
Składniki: (2 osoby)
- 2 małe czerwone cykorie
- 1 koper włoski
- 1 pomarańcza
- łyżka oliwy
- sól
Przygotowanie: Pokrój cykorię i koper włoski najlepiej pionowo, tak żeby powstały plastry. Obierz pomarańczę i pokrój na plastry. Następnie na talerzu połóż cykorię, koper włoski i na górze plastry z pomarańczy. Na koniec skrop oliwą i dopraw solą.
Smacznego !