Przepis wyjęty prosto z kalendarza zawieszonego w mojej kuchni. Jak co roku dostaję bardzo ładny kalendarz z przepisami. Na ten rok dostałam od mojej mamy kalendarz z różnych regionów Włoch, i tak pomyślałam sobie, że wrzucę na mój blog przepis z LIPCA, bo wydał mi się bardzo smaczny. Zmieniłam tylko rodzaj makaronu na spaghetti i dodałam kilka kaparów, ale najlepsza jest w tym ciecierzyca, która w polskiej kuchni jest mało doceniana, a ma wiele właściwości leczniczych. Stosuje się ją do łagodzenia bólów głowy, kaszlu, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, wzmocnienia odporności, jak również korzystnie wpływa na stan skóry, paznokci i włosów. Głównie jest wykorzystywana w diecie wegetariańskiej ze względu na dużą zawartość białka, która jest traktowana jako zamiennik mięsa. Przez działanie pobudzające ciecierzyca jest uznawana przez niektórych jako afrodyzjak.
Składniki: ( 2 porcje)
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 4 sztuki kaparów
- bazylia
- sól
Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni wlej oliwę i wrzuć czosnek, po zrumienieniu wyciągnij czosnek i dorzuć zmiksowane pomidory, jeśli nie są za słodkie to dodaj pół łyżeczki cukru. Jak pomidory zaczną się gotować dodaj ciecierzycę, kapary, bazylię i sól. Na koniec do ugotowanego makaronu dodaj pół sosu wymieszaj nałóż na duży talerz i dołóż resztę sosu.
Smacznego !