Home Słowniczek

Słowniczek

alici – to są inaczej anchois tylko w języku włoskim nazywane są alici, czyli sardele marynowane w soli.

amaretto – likier o słodkim smaku orzechów migdałowych, najczęściej dodatek do kaw, czekolady,deserów.

cornetto – rogal z ciasta drożdżowego i półfrancuskiego, może być bez nadzienia ( po włosku: semplice),z czekoladą, marmoladą lub kremem waniliowym.

ginseng– identycznie przypominający napój kolorem do kawy, podawany w barach włoskich ze specjalnych automatów, słodki napój z wyciągu żeń-szenia.

grappa – wysokoprocentowa wódka (40-50%) , która powstaje z wytłoczyn winogron czyli ze skórek i pestek. Napój powinno się podawać na zimno.

guanciale – jest to rodzaj bekonu wędzonego z części podgardla lub policzek wieprzowych , natarty solą oraz  przyprawami, kruszeje 3 tygodnie.

peperoncino – ostra odmiana papryczki, podstawowy składnik w kuchni włoskiej.

serowar – osoba produkująca sery.

szumowiny – ścięte białko z mięsa.


Leave a Comment